Μαρμελάδα φραγκόσυκο


Μαρμελάδα φραγκόσυκο

Υλικά για 6 μικρά βάζα

2 κιλά ψίχα από φραγκόσυκα ή τα κουκούτσια τους, 1.200 γρ. ψιλή λευκή ή μαύρη ζάχαρη, μεταλλικό νερό, χυμό από 2 λεμόνια, φλούδα από 1 λεμόνι, τρίμμα από 15 αμύγδαλα με τη φλούδα τους

Μαρμελάδα φραγκόσυκο

Εκτέλεση: Σταθεροποιούμε τα φραγκόσυκα με το πιρούνι, τα χαράζουμε κατά πλάτος, κόβουμε τις δυο άκρες τους και τα ξεφλουδίζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τα κομματιάζουμε, τα ρίχνουμε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα, τα πασπαλίζομε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό και τα σιγοβράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, με ανοιχτή κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον χυμό και τη φλούδα του λεμονιού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία και αφήνομε τη μαρμελάδα να βράσει για 90 λεπτά. Στα 45 λεπτά προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο μεταλλικό νερό. Μόλις πήξει, απομακρύνουμε τη φλούδα των λεμονιών και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε έξι αποστειρωμένα βαζάκι, τα κλείνουμε με το καπάκι τους και μόλις κρυώσουν τα αναποδογυρίζουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος. Η μαρμελάδα αυτή καταναλώνεται στο πρωινό, αλλά συνοδεύει και έντονα κατσικίσια ή πρόβεια σκληρά τυριά και αλλαντικά ωρίμανσης, ή συμμετέχει σε σάλτσες για κυνήγι.