Χταπόδι με λιαστό κρασί και φάβα
Υλικά για 4 άτομα
1 χταπόδι μέτριο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ποτήρι λιαστό κρασί Vinsanto, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 λεμόνι, το χυμό του
Για τη φάβα: 500 γρ. φάβα, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια ολόκληρα, 1/2 λεμόνι, το χυμό του, 2 σκελίδες σκόρδο, 4 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες, 1 κουταλιά κάπαρη, αλάτι
Εκτέλεση: Αχνίζουμε σε κατσαρόλα το χταπόδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Μόλις τα απορροφήσει, ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα. Τσιμπάμε την κουκούλα του χταποδιού με μυτερό μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το θυμάρι. Κοβούμε το χταπόδι σε κομμάτια, το ξαναβάζουμε στην κάτσαρολα ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Ξεπλένουμε τη φάβα και τη βράζουμε σε μπόλικο νερό (να την καλύψει και άλλο τόσο περίπου) με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και αλάτι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 1-1½ ώρα μέχρι να χυλώσει. Την πολτοποιούμε με τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνει κρεμώδης. Μεταφέρουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λεμόνι. Σερβίρουμε το χταπόδι ανακατεύοντας με τη φάβα.