Ροδακινόπιτα
Υλικά για 8 άτομα
Για τη ζύμη: 25ο γρ. αλεύρι, 185 γρ. βούτυρο (από το ψυγείο) σε κυβάκια, 30 γρ. ζάχαρη ψιλή, 50 γρ. νέρο
Για τη γέμιση: 1 κιλό ώριμα ροδάκινα, καθαρισμένα & χοντροκομμένα (καθαρό βάρος), 50 γρ. φουντούκια, τριμμένα, 1 κ.σ. αλεύρι, 1 κρόκος και 1 ασπράδι αυγού (βιόλογικά κατά προτίμηση), αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Ροδακινόπιτα
Εκτέλεση: Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να σβολιάσει το μείγμα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το νέρο και χτυπάτε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Τη βάζετε σε ένα μπωλ και την καλύπτετε με διάφανη πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα. Σε μια λεκανίτσα, ανακατεύετε απαλά τα ροδάκινα και τα τριμμένα φουντούκια και το αλεύρι. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε στα δυο. Ανοίγετε δυο πολύ λεπτά φύλλα (σε διάμετρο 30 εκ. περίπου). Βάζετε το ένα φύλλο σ’ ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αν περισσεύει ζύμη, την κόβετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°C. Ανακατεύετε τον κρόκο με 1 κ.σ. νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφετε τη ζύμη. Αδειάζετε από πάνω το μείγμα των ροδακίνων και το σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο ζύμης. Πιέζετε γύρω γύρω ώστε να κολλήσουν τα δυο φύλλα μεταξύ τους. Σ ένα μπολάκι, χτυπάτε ελαφρώς το ασπράδι του αυγού και αλείφετε με αυτό την επιφάνεια της ροδακινόπιτας. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου. Ψήνετε στοςυ 210°C για 15 λεπτά και έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190-200°C και ψήνετε για άλλα 25 λεπτά.