Σουβλάκια με τηγανητό γαύρο και σκορδαλιά
Υλικο για 4 άτομα
600 γρ. γαύρο χωρίς κόκκαλο, 200 γρ. αλεύρι, 200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι, ξύσμα από ένα λεμόνι, 10 γρ ψιλοκομμένος μαϊντανός, 5 γρ. κύμινο, 5 γρ. κόλιανδρο, 5 γρ. καπνιστή πάπρικα, 60 ml ξύδι, 10 γρ. αλάτι, ηλιέλαιο, ξυλάκια για σουβλάκια
Για τη σκορδαλιά: 4 σκελίδες σκόρδο, 4 φέτες ψωμί χωριάτικο 150 γρ. (μουλιασμένες και στραγγισμένες), 60 ml ελαιόλαδο, 30 ml χυμό λεμονιού, 5 γρ. αλάτι, 50 γρ. μαγιονέζα, ξύσμα από 1 lime

Σουβλάκια με τηγανητό γαύρο και σκορδαλιά
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τα φιλέτα του γαύρου μαζί με το ξύδι και το αλάτι για 5-10 λεπτά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τον κόλιανδρο και την πάπρικα. Στραγγίζουμε πολύ καλά τον γαύρο και τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και τον αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη. Κατόπιν, παίρνουμε τα φιλέτα, τα κάνουμε μικρά ρολάκια και τα περνάμε ανά 5 τεμάχια στα ξυλάκια.
Παράλληλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά της σκορδαλιάς στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν κρεμωδη υφή. Τηγανίζουμε τον γαύρο σε καυτό ηλιέλαιο (μαζί με τα ξυλάκια) και σερβίρουμε με την σκορδαλιά, τα φύλλα μαϊντανού και το ξύσμα λεμονιού